Araştırma ve Bitirme Tezleri için Güncel Konular
Yapay zeka ve benzetim sistemleri araştırma ve geliştirme (https://yapbenzet.org.tr/) laboratuvarında geliştirmekte olduğunuz AR-GE projeler için araştırma problemleri ve bitirme tezi konuları 2022 yılı için güncellenmiş olarak aşağıda verilmiştir.
3.sınıf öğrencileri ise konu ile ilgili alt yapılarını tamamlayıp 4. sınıfa hazırlık yapabilirler.
Üzerinde çalıştığımız projelerin büyük çoğunluğu için bilgisayarınızda Ubuntu 18, 20 veya 22 işletim sistemi yüklemiş olmanız gerekmektedir.
Robot Operating System (ROS)
- SLAM yöntemlerinin ROS 1 ve ROS 2 için karşılaştırılması
- Temizlik Robotları için Yol planlamasında kullanılacak Full coverage path planning yöntemleri
- Boustrophedon Cellular Decomposition Path Planning ile çoklu robot için yol planlaması
- Otonom Gezinim için Bug1 Frontier Exploration Gerçekleştirilmesi
4.Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde kullanılacak hasta bilgilendirme platformu geliştirilecektir. Proje grup olarak verilecektir. Dotnet Core teknolojisi ile backend, HTML 5 tabanlı interaktif içeriklerin hastalara Android ve iOS platformlarında sunulması beklenmektedir. HTML 5 tabanlı interaktif içerik sunan çözümler araştırılmalıdır. Hastanın bu içeriklerde ne kadar ilerlediği kayıt altına alınabilmelidir. Bu içerikler doktor tarafından web tabanlı olarak tanımlanabilmelidir. Proje Radyoloji bölümünde uygulanacaktır.
5.Hasta bilgilendirme metinlerinde doğal dil veri madenciliği makine öğrenmesi uygulamalası olarak hedef kitlenin (ilkokul, lise, üniversite mezunu gibi) belirlenmesi.
Avukatlara yönelik hazırlanacak doğal dil işleme Metin özetleme veri madenciliği uygulamaları gerçekleştirilecektir. Web crawler yazılması, etiketli veri üretilmesi gerekir. Elastic search ile büyük miktardaki veriler üzerinden arama gerçekleştilecektir.
- Twitter üzerinden toplanan veriler üzerinde duygu analizi çalışmaları gerçekleştirilecektir. Bu çalışmaların sonucu ise bir karar destek ya da müşteri hizmetleri uygulamasına bağlanacaktır. Müşteri hizmetlerinden bir sorunun çözülüp çözülmediğinin twitter verileri üzerinden anlaşılmasının sağlanması amaçlanmaktadır.
- DICOM formatında alınmış bir radyoloji verisinden 3d Slicer kullanılarak ROI belirlenmesi, Radiomics formatında dışa aktarılması ve eldeki Radiomics verileri üzerinde makine öğrenmesi yöntemlerinin MATLAB, R, Python, Orange, Weka gibi ortamların hepsinde çalışılarak elde edilen sonuçların yorumlanması beklenmektedir. Öğrencinin feature selection, feature extraction vb. konularda tecrübesi olması ve MATLAB, R, Python, Orange, Weka gibi ortamların tamamında hazır yöntemleri çalıştırmaya hevesli olması beklenmektedir.
- Modern C++ Multithreading kullanılarak multithread çalışmaları için kullanılan kütüphaneler incelenecek ve gerçekleştirilecektir. Concurrency vs. parallelism, process, thread vb. teorik konuların araştırılması ve C++ uygulamasının yapılması, karşılaşılan problemlerim gösterilmesi beklenmektedir. Asenkron programlama, blocking IO gibi konularda Boost vb. kütüphanelerin kullanılması, QT5 kullanılarak grafiksel arabirimde geliştirilmesi yapılacaktır. Arduino gibi gömülü kartlarda eşzamanlı işlemlerin yapılması da deneysel olarak gerçekleştirilmelidir.
ROS ve ROS2 arasında kullanılan teknolojilerin farkları ve güvenlik açısından irdelenmesi gerekir.
https://yapbenzet.org.tr/a-survey-of-ros-security-conference-paper-presented-at-iww2019-conference/
Araştırma problemleri ve bitirme tezinde birlikte çalıştığımız ve düzenli olarak kendini geliştirip, başarılı projeler yapan öğrencilere işe girerken referans olunmaktadır. Yapacağınız çalışmaların karşılığı olarak güzel yerlere gelmenizi ümit ederim.
Burak İNNER